5G MREŽA – VELIKI STRAH OD NOVE TEHNOLOGIJE

Peta generacija mrežne tehnologije je pred nama. Strah od novog u kombinaciji sa teorijom zavere idealna je podloga za nastanak i formiranje mišljenja  o navodnoj zdravstvenoj ugroženosti nacije. Kako nam uskogrudost i nije svojstvena, zabrinutost se prenosi i na planetarni nivo, tvrdeće da nekakav bord svetskih lidera uvodi Petu generaciju mrežne tehnologije (5G) kao sredstvo eliminisanja prekobrojnog stanovništva na planeti Zemlji. Kao da smo zaboravili nastanak predhodnih mrežnih standarda u telekomunikacijama čiju osnovu čine tri aktuelne generacije (2G, 3G, 4G).

Peta generacija mrežne tehnologije stvarna je revolucionarna promena u internetu koja omogućava za sada neverovatnu brzinu prenosa podataka. Prva promocija 5G mreže u Srbiji urađena je  u aprilu 2018.  na Beogradskom sajmu. Simulirani su impresivni protoci interneta od 24 Gb/s, što je najveća ikada ostvarena brzina Interneta na bežičnoj tehnologiji u Srbiji.

5G mreže će se razvijati na dva koloseka:

Brzi, koja će doneti „svemirske“ brzine, ali će biti malog dometa.

Sporiji, koji će biti responzivan i široko rasprostranjen. Izraz „sporije“ treba uzeti uslovno, pošto će i te brzine biti nekoliko puta veće od onoga što nam sada omogućava  4G mreža.

Svi 5G uređaji u ovom trenutku moraju da imaju i 4G podršku koja je neophodna za inicijalnu konekciju, pre prebacivanja signala na 5G.

Dinamika razvoja 5G mreže u svetu: Do 2023. godine planira se milijardu korisnika 5G tehnologije kroz napredne servise mobilnog interneta, što znači 20% svetskog tržišta.

Najveće eksperimentalno testiranje 5G mreže rađeno je u SAD, Argentini i Evropi. Najdalje se otišlo u Aziji, konkretno u Južnoj Koreji i Japanu, Kini, Singapuru. Japan ima plan da ove jeseni u oktobru pusti u rad komercijalnu 5G mrežu.

Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati već imaju dostupan 5G signal.  Indija i Turska su odobrile eksperimentalna testiranja. Petu internet revoluciju u Africi prihvatila je Južnoafrička Republika, dok su u Egiptu i još nekim zemljama eksperimentalne probe 5 G mreže tek u najavi.

Osim velikih pogodnosti u internet saobraćaju, 5G mreža je osnova za automatizaciju u industriji, agro biznisu, medicini, organizovanju života u velikim gradovima, saobraćaju (upravnjanje vozilima bez vozača)… U svim oblastima rada i zabave 5G mreža dominiraće u narednim decenijama.

Frekventni opsezi u kojima radi 5G tehnologija mnogo su viši od starijih tehnologija koje su trenutno u upotrebi. Jačina sigmala 5G mreže brže opada sa udaljenošću u odnosu na 4G. Ova mreža zahteva veći broj antena (mikroćelija) na maloj međusobnoj razdaljini, koje podgrevaju sumnju da negativno zrače.  U SAD, Agencija za lekove i hranu, kao i Federalna komunikaciona agencija u svom istraživanju nisu uspeli da povežu radio­signale s mobilnih telefona i antena s bolestima za koje se tvrdi da ih ovi izazivaju.

Milovan Ćurčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *